söndag 9 oktober 2016

Starka flickor


Jag imponeras av genustänket i Astrid Lindgrens böcker. Flera av böckerna gestaltar starka flickor. Den första jag tänker på är Pippi Långstrump, med sitt självsäkra godmodiga sätt. Pippis styrka mod och empatiska sätt kan vara bra att ta till som förebild. Jag tänker också på alla hennes upptåg och tokerier som man kanske traditionellt sätt skulle se som mer pojkaktigt beteende, men pippi är tjej och det tycker jag är bra! Heja Astrid som spridit denna förebild för flickor världen över. Ronja med sin äventyrslusta och förmåga att sätta sig upp emot och ifrågasätta vuxenvärlden är också en inspiratör.
Så är det Madicken, vid första anblicken kanske inte man ser henne som en feministisk frontfigur precis, men när en läser upptäcker man alla hennes härliga förmågor. Hon är driven, frågvis och kan sätta ord på sina tankar. Inte en person man sätter sig på, utan en kavat liten tjej.
Astrid Lindgren var helt klart före sin tid i genus-sammanhang, hennes böcker förmedlar ofta starka tjejer att inspireras av, liten som stor.
/Mari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar