onsdag 21 september 2016

Med Känsla för barns Självkänsla

Jag har precis läst Petra Krantz Lindgrens bok om hur vi bygger upp våra barns självkänsla, för andra gången och kan varmt rekommendera den. Petra har också en blogg där hon delar med sig av sin kunskap, bloggen heter "En annan du" och det heter även ett av kapitlen i boken. För visst är det så att våra barn inte är så annorlunda gentemot oss vuxna.  Hon beskriver alltså barnet som en annan du "Barn och vuxna är lika genom att de har samma känslor och samma grundläggande behov." Den utgångspunkten är värdefull att ha i mötet med våra barn!

Boken handlar om hur vi bygger upp jämlika relationer med våra barn. Relationer som präglas av empati, kärlek och nyfikenhet, utan maktmedel såsom hot straff och mutor. Hon ger en rad praktiska tips i hur vi kan samtala med våra barn med utgångspunkt ur nonviolent comunication.
Petra beskriver också på ett fint sätt hur vi kan tänka om hur vi människor fungerar. Att vi är uppbyggda som ryska dockor. Innerst inne har vi kärnan "human being". Det är vår person, såsom tankar, känslor och åsikter. Sen har vi ett yttre skal av "human doing". Det handlar om våra göranden. Ytterst har vi skalet "human having", alltså våra ägodelar. Ofta kommenterar och intresserar vi vuxna oss för de två yttre skalen och inte barnets kärna, barnets person. Detta gynnar varken barnets självkänsla eller relationen mellan den vuxne och barnet menar Petra.

En bok väl värd att läsa både som förälder, pedagog eller annan person som möter våra små samhällsmedborgare/Mari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar