söndag 25 september 2016

"Ful" och "fin" litteratur


Ibland är den där kultureliten en styggelse som sprider osäkerhet och mindrevärdeskomplex bland alla läsande människor. En behöver inte älska alla böcker,  alla böcker är inte bra och välskrivna men vi tilltalas självskrivet av olika saker.
Idag när vi hanterar fragment av text i allt snabbare takt via våra kommunikationsmedel blir förmågan att kunna varva ner och fokusera på en längre text extra värdefull. Det är en magisk trollformel, att kunna läsa. Jag kan lära mig om andra människor och nya tankeresor genom att omvandla de där tecknen till konkreta landskap i mitt huvud. Är det inte en av de mest häpnadsväckande ting vi människor utvecklat och bemästrat?
Att älska att läsa, att dyrka en bok är en fantastisk färdighet oavsett om Daniella Steel, Marcel Proust, Mia Skäringer, Henrik Ibsen eller Camilla Läckberg har skrivit den. Skäms aldrig för vad ni läser, sträck på er och vara glada åt att ni fått gåvan! Oavsett vad era barn tilltalas av så läs tills ni drunknar av tristess. Det är ni som skapar förutsättningar för att de skall kunna öppna dörren till en annan värld!
/Johanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar