torsdag 10 november 2016

Snipp och snopp

På bokmässan Träffade vi Tony Cronstam och fick förmånen att recensera hans böcker om Snipp och Snopp. Jag måste säga att jag imponeras av dessa små finurliga figurer och böckernas mångfasetterade budskap. Inte bara tar dessa böcker bort det laddade i att samtala om våra könsdelar utan de förmedlar också djupa existentiella frågor som Vem är jag och är det okej att vara som man är? Är flickor och pojkar lika bra? osv.




 I boken Snipp och Snopp lika eller olika frågar de sig vad som skiljer pojkar och flickor. Ja vi ser ju lite olika ut men det gör ju även två flickor eller två pojkar, alla är vi olika. Vem är bäst då? Snipp och Snopp tävlar om vem som är bäst och kommer fram till att de är lika bäst.


I boken Snipp och Snopp och kalaset som växte ska Snipp ha födelsedagskalas. När de går ut med  inbjudningarna möter de alla möjliga familjekonstellationer men det är inte det som är konstigt enligt snipp och snopp. Det konstiga är bl.a. när man hänger upp en tavla med två spikar eller att ha lamporna tända på dagen när det är ljust.
Mitt favoritavsnitt är helt klart när Snipp bestämt sig för att bjuda inte bara vännerna utan även vännernas familjer och pappan säger att det är inte så vanligt att göra så. Då svara Snipp att "vanligt är ett dåligt ord iallafall om man använder det för att få någon att vara som alla andra".


 Båda böckerna avslutas med frågeställningar att tänka vidare kring exempelvis Jag vill inte kalla mig varken flicka eller pojke kan jag inte bara få vara mig själv? och Kan man ha flera familjer?

Vi har en bok till om Snipp och snopp att recensera så håll utkik på bloggen
/Mari






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar